Moto Kurye Sektörü Her Yerde
Özellikle pandemi döneminde ve sonrasında en hızlı büyüyen sektör Moto Kurye Sektörü oldu.
O kadar büyük bir ivme kazandı ki gündemden de hiç düşmüyor.
Aslına bakarsak, kırk yıldan fazla bir zamandan beri, İstanbul’ da hizmete başlayan sektörümüz, geçen bu yıllar içinde epey gelişti. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizde 150 den fazla kurye şirketi kapanmıştı. Yalnızca İstanbul’da ki günlük kayıt sayısı sekiz bin, on bin bandına kadar çıktı. Tabi ki çalışan personel sayısı da artmaya başladı. Fakat, iş verimi hep aynı yerde kaldı ama fiyatlamalar artmak yerine azaldı.
Bu değişkenliğin sebeplerinden biri motosiklet sürmenin yaz aylarında rahat, kış aylarında zor olmasıydı. Bu işi profesyonel olarak yapanlar kış mevsiminde de çalışarak, yaptığı işten daha fazla kazanabiliyordu. Tabi bu süreçte paket servis kuryeliği de büyümeye başladı. Fakat moto kuryelik kadar etkin olamıyordu.
Geldiğimiz noktada, pandemi ile moto kurye sektörü büyürken bazı sorunları da yanında getirdi. Bunlardan en önemlilerinden biri emniyet oldu. Zira eskiden herkes kurye olamıyordu hatta olmak istemiyordu. Böylece sektördeki neredeyse herkes birbirini tanır hale gelmişti. Maalesef personel ihtiyacı denetlenmeyen sektörümüzü, bu durum daha da güvensiz hale getirdi. Şirketler bu açığı kapatmak için, denetlemedikleri ve kalifiye olmayan insanları işe almaya başladı. Bu da sektöre direkt olumsuz etki etmeye başladı.
Kriterler çok önemli
Bir personel işe alınırken olmazsa olmaz bazı kriterlere sahip olmalıdır. Geçmişte beğenilmeyen hatta tabiri caizse burun kıvırılan moto kurye sektörü için belirlenen mesleki yeterlilik şartları haricinde bir takım kurallar da vardır.
Personelin mutlaka tecrübeli olması gerekir. Bu işe sadece, motosiklet sürüş tecrübesi ve de iş tecrübesi olarak bakılmaktaydı. Motosiklet ehliyetini yeni almış, motosikleti acemice kullanan işe alınmıyordu. Zira bunu parkurda test etme şansınız da olamazdı. Personel adayının, işe girmek için bir referansı olurdu. Tabi bu ilk defa işe başlayanlar için bu şekilde işlerdi. Zaten tecrübeli olan kurye, piyasada bilinir, neler yapabileceği duyulurdu.
Sürüş yaptıktan sonra mutlaka bildiği bölgeler sorulurdu. Sonuçta İstanbul kalabalık bir şehirdir. 39 ilçe ve 963 mahalleden oluşur.
Vardığımız noktada, pandemi tüm şartları tamamen değiştirdi. Moto kurye sektörü, artık, beyaz yakalıların bile çalışmak istediği bir sektör oldu.
Fakat önemli olan, sektörün büyürken, etkisini ve değerini kaybetmemesidir.