Moto Kurye sektörünün gelişimi

Doksanlı yıllarla beraber hayatımıza giren ve o tarihten itibaren de her geçen gün gelişen Moto Kurye sektörü, günümüzde vazgeçilmez bir hizmet haline gelmiştir. İlk yıllarında, sınırlı bir kitleye hizmet ediyor gibi görünse de, özellikle İstanbul da trafik sıkıntısının çözülmeyecek durumda olması ile hizmet performansı neredeyse %90’lara çıkmıştır.

Hizmetin ihtiyaç duyduğu bölgeler yani hizmetin hayatımıza girdiği yılların başında 1. bölge dediğimiz Taksim, Şişli, Beşiktaş, Eminönü, Karaköy, Levent ve Maslak ilçeleri ağırlıktaydı.

Basın yayın kurumlarının, 7 bölge dediğimiz Yenibosna, İkitelli, Bağcılar‘da konumlanmaya başlamasıyla, bu bölgelerdeki sanayileşme durumu artmaya başladı.

Bu konumların uzakta olması, şehir merkezinden sanayi merkezlerine gönderi ulaştırılmasında vakit kaybının daha fazla olması sorunuyla Moto Kurye kullanımının artmasına sebep olmuştur.

Diğer yandan büyük sanayiciler de İkitelli, Tuzla, Gebze Organize sanayi bölgelerine kaymaya başlayınca, tamamen şehir dışına çıkmış ve mesafeler daha uzamış oldu.

Aynı şekilde, Avrupa yakasıyla beraber Anadolu yakasında da yaşanan artış, iki yakada da kurye şirketlerinin ofislerinin oluşmasına ve Vip Kurye hizmetinin ortaya çıkmasına sebep oldu.

2015 yılı ve sonrasında Moto Kurye hizmeti veren önemli ve büyük kurye şirketleri, merkez ofislerinin yanında şehrin diğer yakasında hatta bazı uzak bölgelerde bile ofisler açarak müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktalar.

Trafiğin her geçen daha büyük bir sorun haline gelmesine çözüm olarak, Megakent te toplu taşıma araçları ve raylı sistem ağının gelişmesiyle, sektör bir miktar güç kaybetti.

Bu çözüm girişimlerine rağmen, trafik yine de her geçen gün arttığı için Moto Kurye hizmetine ihtiyaç azalmadan çoğalmaktadır.

Zira işletmeler de ofis boy ya da bir çalışanıyla raylı sistem ile şehrin başka bir yerine göndermeye kalkınca iş kaybının sonuçlarını gördüler. Moto Kurye hizmetinin pahalı değil aksine zaman ve iş kaybının maddi değerini ekleyince daha avantajlı olduğunu anladılar.

Günümüzde maliyet demek, sadece cepten çıkan para demek değildir. Vakit günümüzde en değerli malzeme olmuştur.

İşletmeler Moto Kurye hizmeti alarak, ulaştırmak istedikleri gönderiyi yerine ulaştırırken yapmakta oldukları işlere ara vermeden devam edebilmektedirler. Zamanı iş gücüne yani maddi getiriye çevirmektedirler.

Firmalar hem yönetim hem teknoloji anlamında geçen yaklaşık 30 yıllık sürede kendilerini geliştirmeyi başardılar.

Gelişim önce teknoloji anlamında gerçekleşmiştir.

Şirketler yönetim ve yönetiliş şekillerinde de değişime gitmiş, mesai saati dışında dahi hizmet vermeye başlamıştır.

Gece Kurye hizmeti, Kiralık Kurye hizmeti ve de Arabalı Kurye gibi ekstra işler yaparak müşteri memnuniyetini üst düzeye getirmeye çaba sarf etmektedirler.

Sektörün büyümesi ve devlet kurumlarının sektörü denetleme talebi ile Ulaştırma Bakanlığı şirketlere bazı yaptırımlar getirmiştir.

Bu yaptırım ve belgeler hem şirketi hem de hizmet alan müşteri haklarını korumayı amaçlayan mekanizmalardır.

Kurye şirketleri bu sayede merdiven altı kurumlar halinden çıkıp vergisini ödeyen resmi belgeleri olan kuruluşlar haline gelmiştir.

Sektörün büyümesi ile malzeme temini sağlamakta konusunda ilerledi.

Günümüzde daha kaliteli kask ları motor için imal edilmiş özel su geçirmeyen darbe korumalı botları elbiseleri kullanyor ve kendilerine daha çok dikkat ediyorlar.

Hantal ve çok iri kurye çantaları yerine hem motorlarının arkasında kapalı su geçirmez Topcase denilen sağlam arka çantalar kullanmaktadırlar.

Eski, kötü ve yolda kalmaya müsait motorlar da sektörle birlikte gelişmiş teknoloji araçları haline gelmiştir.

Gelişimine en çok önem gösteren Motorlu Kurye hem kendini hem çalıştığı şirketi hem de sektörünü gelişime zorlamış ve bunu başarmıştır.